zondag 23 april 2017

De Zondagschef


Koken, ik hou me er ver bij vandaan behalve met hoog zomer achter mijn BBQ. Zondagschef, zoiets als zondagsrijder dus.....

Edoch, soms kom ik er niet onderuit, dan maar wat lekkers, en als ik dan eenmaal bezig ben is het nog leuk ook. De aanleg voor kokkerellen heb ik wel in theorie vanwege veel talent in de familie; mijn moeder kon een ouwe bloemkoolstronk nog lekker maken, mijn oudste zus is net zo een keukentalent, mijn tweede zus is sparerib-specialist, mijn jongste zus-en-man kunnen de meest exquise gerechten maken voor de familie-dinners en tot slot mijn broer die chefkok is in een eigen reataurant (De Waag) in Putten.  Dusssss....


Varkentje is al aan het oefenen in de marinade...

Vleesribben ofwel krabbetjes

Zaterdagochtend waren we even met de fiets naar de markt, daar kan ik dan mijn ogen uitstaren naar al het heerlijke gevogelte, vlees, vis, nootjes en meer. Na het passeren van een kraampje met Surinaamse spareribs op de gril kreeg ik de heerlijke geur niet meer uit mijn neus. Een portie meegenomen voor thuis en daarna bij de kraam van de eco-slager mijn blik tussen de vrije uitloop spareribs gegooid. Oi, dat spareribvlees is bakduur voor weinig vlees en veel bot. Echter men heeft ook “vleesribbetjes”, 3 kilo voor 10 euro. Ik herkende ze van mijn moeders kookpot, heel veel vroeger; uren sudderen op een petroleumstelletje alhoewel dat vroeger een petroliestelletje werd genoemd. Detail, maar altijd verrukkelijk lekker! In een jonger verleden had ik het zelf ook weleens geprobeerd met behulp van instructies op het etiket van de Jumbo maar met wisselend succes; met wisselend bedoel ik van taai tot droog.

Dus nu eerst het internet uitgespit, wat voor vlees is het eigenlijk? Hoe maak je het mals, hoe braad je het?

Het vlees blijkt van een varken te komen en over de locatie van det deel aan het dier is internet niet geheel eenduidig. Vleesribbetjes blijken ook wel krabbetjes te worden genoemd en zitten onder de voorpoot aan het borstbeen. Een andere site plaats de krabbetjes aan de onderzijde van dier, te weten de achterste ribben. Ook de jongedame van de slagerskraam had ze daar zitten maar ze had ze nog nooit bereid, haar moeder wel. Dat herken ik dus.  Echter vanwege de hoeveelheid kraakbeen denk ik toch dat de krabbetjes de voorste kleine ribben met borstbeen zijn.



Voorste ribbetjes?


Of achterste ribbetjes?




Over het voorbereiden en braden van het vlees zijn er veel verschillende recommandaties zodat het toch wel weer gokken wordt. Wel vaak kom ik het woord “marinade” tegen. Leuk, nog nooit gemaakt! Weer het internet op maar helaas hebben alle recepten weer van die gezonde ingrediënten die ik niet in huis heb zoals citroenschillen en sinaasappelen. Wel heb ik bier, sweet chilli chickensaus, ketchup, ketjap, wijnazijn, citroensap, mosterd, honing, en heeeeel veel potjes met kruiden met soms namen die ik nog nooit heb gehoord. Dus veel chickensaus wat bier en van al de andere zaken een preuts beetje. Oh ja, de pot met zure haring was inmiddels ook leeg gevist, dan maar de overgebleven zure uien en mosterdzaadjes in de marinadesaus. Flink roeren en proeven ... Nou .......oei... , de marinade is ook om het vlees zacht te maken....

Albert Heijn zou jaloers zijn op onze                  Des te meer des te beter?
Orientaalse voorraad !

Het varken in de marinade, dat moet het beestje leuk vinden na 3 jaar blubberen in een modderpoel. Na 4 uur weken en trekken kan het vlees in een ovenschaal compleet met marinade op 135 graden afgedekt met folie. Minimaal 2 a 3 uur. Deze braading heb ik geselecteerd en gecombineerd uit een tiental recepten die me bevielen, met fingerspitsen gefuhl dus.... Elke 10 minuten draaien had ik gelezen,  ik doe het maar elk half uur want anders houd ik geen vel aan m’n vingers in die hete oven.

 
In de marinade, ongeveer 1.2 kg ribbetjes.
Vleestemperatuur langzaam naar 100 graden

Na 3.5 uur klaar !

 Zo zacht dat de botjes van het vlees vallen :-)

 En de smaak? Goed, heel goed, maar toch aan die marinade ga ik nog wat sleutelen.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen