zondag 30 juni 2019

Raar geluid uit de Bafang ondersteuning


Eergisteren op weg naar huis sloeg de schrik mij om het hart; geheel onverwacht de aandrijfaccu nagenoeg leeg met nog 35 kilometer te gaan ………  Normaal gaat de accu de gehele heen en terugrit mee op 80% van de ondersteuning. Ook een rare trilling in de fiets en een krakend tandwiel geluid (grinding noise).

Met de doorgaans goed werkende ondersteuning van zo een 20 kg extra gewicht hoef je niet zo te kijken op nog meer extra gewicht dus van alles aan boord wat je weleens nodig zou kunnen hebben zoals een tas met gereedschap, zwaar slot, 4 reserve banden, geluid dempend materiaal, extra water, trui, jasjes en meer. Ook de bandenspanning op 70 % omdat dat comfortabeler rijd. Pff, mijn verwende lijf moest moet al dat gewicht weer flink pompen ….

Zaterdag de Bafang uit elkaar gehaald. In eerste instantie niets te vinden dus zoeken op youtube. Daar vond ik al snel een aanwijzing; asje van de rotor (heet officieel engine) versleten in het lager. Ook zoeken naar een nieuwe rotor toont al snel dat er meteen een nieuw lager bij zit, verdacht! Dus maar een nieuwe rotor besteld in China.

Het nieuwe onderdeel kan wel 3 weken duren dus alle overbodige spullen uit de fiets gehaald en de banden op maximum spanning. Mijn grootste angst is dat “Captain Slow” mij inhaald want ik heb hem al weer maanden lang weer uitgelachen als ik hem ’s ochtens voorbij shiet L.

Voor de statistieken: Bafang geinstalleerd januari 2018 op 4500km, nu uitgebouwd 29 juni 2019 op 16000km, dus 11500km gereden.De Babang uit elkaar.


Magneet rotor met lager op versleten as.


As 7,5mm, lager 8mm. Dat is te veel speling voor de zeer kleine ruimte tussen rotor en spoel. Het lager is dus eigenlijk nog goed.
1 opmerking:

  1. Gebrek aan 'zelfwerkzaamheid' kan ik je zeker niet verwijten theo, chapeau!
    Van de andere kant...Het opleggen van zo'n carter doet me nu net weer aan mijn brommer/motor-tijd denken. En dan had ik nog het geluk dat ik voor onderdelen bij de reguliere grootstedelijke handelaren terecht kon!

    BeantwoordenVerwijderen