vrijdag 6 februari 2015

De winterkilo’s, ik ben te klein!


Een beetje dikkerig.

 

Het probleem,

Ik herken mijzelf in het “Bourgondische type”. Dit zeggen gezellige mensen (zoals ik) van zichzelf als ze gewoon alles eten en drinken wat ze lekker vinden en omdat hun opa 100 jaar werd. Ik geef issues dan ook graag een wetenschappelijke naam zodat ik met lastige problemen gemakkelijk weg kan komen; mijn kind is niet lastig maar het heeft ADHD en zo. Daarnaast is de laatste jaren mijn bloeddruk volgens de dokter te hoog en slik ik pilletjes. Lekker zijn ze niet maar gelukkig wel klein en ik hoef daarom geen 10 kg af te vallen, als alternatief kan ik eten en drinken wat ik wil. Toch? Of niet … Wel vervelend is dat, als je die pilletjes krijgt, je ook elk jaar een bloedtest moet laten doen. Nou daarmee maak je het jezelf niet makkelijker ..… De dokter hamert op “bloedsuiker, cholesterol, lever Y, etc”, en dokter zegt dan, beste patient,  ga eens kijken op “Bodyworlds” ….  Tsss, hou het netjes Doc…
 

Nou, ik doe zelf ook onderzoek en dan vind dat ik je voor een goede BMI wat langer zou moeten zijn. Dat zette me toch wel aan het denken. De optimale gezonde BMI is 25, stop dat in de geheime formule met je gewicht van 105kg en je krijgt je optimale lengte; voor mij zeker 2meter en 5cm. Mooi, veel van die eigenschappen heb ik al zoals een schoenmaat van 46 etc., maar pas ik met 2.05 nog wel in mijn Velomobiel?

Verder onderzoek brengt een interessante Oosterse wijsheid aan het internetlicht; het verlengen van je benen tot wel 15 cm en meer, alle gezondheidsproblemen  in één keer (=8 weken) opgelost.  Kijk, daar hou ik van, het verkennen van de mogelijkheden, ik ben tenslotte ook een wetenschapper.
 

De Sociale druk,

Een half jaar geleden rolde ik een nieuwe werkkring in. Mijn geliefde technonerds moest ik ruilen voor de gevreesde gezondheidsfreaks met constante blik op mijn kantinebord.  Met mijn  wekelijkse kantinefrietje en 3x zakje mayo kwam ik niet meer weg. Esther, een enthousiaste collega met haar calorie-app al in de aanslag voordat de kantine is bereikt, toonde kraakhelder aan dat ik nog leefde bij Gods-gratie. In eerste instantie klonk dat wel logisch als je weet hoe ik het WWtraject fiets met mijn Velomobiel. Maar nee, er dreigen meer gevaren zoals de frites met mayo op woensdag en de hamburger op donderdag en de omelet op maandag, het is dodelijk ! Ik neem dan ook de laatste tijd de frites ook maar met 2 mayo en afgelopen woensdag met één zakje (ook nog één zakje in mijn broekzak, maar dat telt natuurlijk niet). 

Ook Velolies, waar ik ut (koken) weleens mee doe,  heeft me afgelopen 3 jaar zien verworden in een volwassen man op middelbare leeftijd tot in “de groei van z’n leven”. Deze verworven volwassenheid interpreteert ze anders dan ik en met haar gevoelige sociale bekwaamheden geeft ze aan dat ik wat “dikkeriger” ben geworden sinds ze me 3 jaar geleden heeft leren kennen en ze heeft dan ook het offensief ingezet. Als ik bij haar aan tafel schuif is het de laatste tijd geen boerenkoolstamppot meer met spekjes en verse Veluwse Slagersworst, maar zuurkool met kippenshoarma en Griekse yoghurt smeur. Ik moet zeggen…., toch wel heel goed te prakken ! De inzet en support van Lies is groot want tegenwoordig loopt Lies met een loep door de Appie om de kleine lettertjes te ontcijferen op calorieën, suiker en E-factoren. Alle beetjes helpen. Maar afvallen door echt minder en “mager” te eten gaat bij mij niet lukken, daar krijg ik de hele dag honger van en dan moet ik weer meer eten.


De Verandering

Toch heb ik ergens het gevoel dat ik mijzelf hier en daar een beetje bedonder en dus maar de nieuwe uitdagingen bekijken, introduceren en volhouden. Een beetje bewuster eten maar wel lekker. Het is nog leuk ook !
Beetje minder ontbijt, doorgaans haal ik ’s ochtends op het werk bij het “warmdraaien” een half en rijk gevuld brood uit mijn velo-tas en knaag ik het gedurende de ochtend naar binnen. Ik merk dat het ook de helft kan!

Gezellig zaterdagavond in de winter bij het kijken van “huis en tuin” het volgende alternatief, al een paar keer geprobeerd; in plaats van king-size pinda’s (zoooo lekker) , gedroogde kikkererwten: tijdje laten wellen, klein beetje olie en kruiden en een uurtje in de oven. Veel werk vergeleken met het opentrekken van een bakje pinda’s, maar net zo lekker!

 

Het glaasje rosé of witte wijn blijft er nog wel even bij, zeg maar om mijn creatieve vaardigheden te stimuleren…..

 
Voorgerechtje met champignons; beetje kruiden, paar keer door ei en bloem en even in de olie frituren. Veel werk, maar wel heel lekker en leuk om te maken, ik ben gek op champignons! 

 


 
 
 
 
 
 

 

Runderworstje met roergebakken groenten als maaltijd, weinig werk en ook heel lekker.

 


Van collega Alex het gerecht met zoete aardappel, broccoli, gebakken ui met sambal en sinaasappel-saus; heel heel lekker!


Nieuw van Liesbeth een paddenstoelenlasagna met roergebakken spinazie, diverse paddenstoelen, sjalotje, sojacrème, cognac, sherry & madeira, filodeeg (loempia korst) en truffels; één van lekkerste gerechten die ik ooit heb gegeten.
 

(foto van internet, de echte foto leek te veel op een bordje p…)

 

Zo kan ik nog wel even door gaan, maar de trend is gezet. Sinds half december 3 kilo lichter. Haast heb ik niet bij het lichter worden. Doelstelling is om in september 2015 weer op 94kg te zitten. Dan gaan “de oude vrienden” op reünie om met de racefiets de oude routes in de Pyreneeën nog een keer te doen zoals elk jaar 1991 -2003.

  

 Zuurkool met kippenshoarma en Griekse yoghurt.

"De oude vrienden."
 

20 opmerkingen:

 1. Smakelijk hoor ;-) en dan te bedenken dat ik juist dank zij die 180 velokilometers per week me een ongeneerd bourgondische levensstijl kan permitteren. 5 kilo lichter ben ik en blijf ik (bmi 25) sinds ik niet meer per trein reis en de vette verleidingen van de stationskioks kan vermijden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En bedankt hè.......nou heb ik geen buikpijn van het eten maar van het lachen 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit, maar veel te veel werk
  twee uur keuken, in een minuut op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee hoor Andre Dronkers, 15 tot 30 minuten voorbereiden. Soms nog wel 30 minuten in de oven maar da's mooi tijd voor een glaasje Bourgogne :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tranen biggelen over mijn wangen van het lachen bij de beschrijving van de nieuwe collega's, de blik op het kantinebord, Esther met haar calorieën-app en de verwijzing naar het woon-werkverkeer. Ik wil je niet ontmoedigen maar de optimale gezonde BMI is niet 25 maar maximaal 25 (tussen de 18,5 en 25). Zie: http://www.runinfo.nl/gewicht.htm. Er is overigens een dieet waar je geen honger van krijgt, in drie maanden tijd 20 kilo blijvend mee afvalt: het eiwitdieet. Je leeft wel drie maanden op astronautenvoer uit zakjes. Maar wat is drie maanden? Zie Sanaslank.nl (geen aandelen). Ik ga eens even op zoek naar de bijbehorende recepten van die overheerlijke gerechten in dit blog... krijg nu al honger en ik zit nog aan de koffie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is de kunst van het overdrijven. Voor de goede orde, ik ben heel tevreden met de nieuwe collegae en Esther is een heel leuke vrouw. Maar dat leest niet zo leuk. De nieuwe collegae zijn overigens tijdelijk, in april ga ik weer naar mijn oude werkplek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb daar andere ideeën over (en weeg 67kg). Eet wat je wilt maar laat je metabolisme even flink schrikken. Door voor de voortbeweging niet alleen je benen maar ook je bovenlijf te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat Theo ook eet wat hij wil, deze methode werkt niet voor iedereen.

   Verwijderen
  2. Toch. Met de racefiets gebruik je de armen ook wat. Meer dan in een velomobiel i.e.g. En Theo was toen veel slanker!
   Kun je nagaan wat het effect kan zijn van een roeifiets of Cruzbike(-achtige) !

   Verwijderen
 8. Theo, kan je links naar de recepten opnemen in dit stuk? Ik neem aan dat ze ergens online staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Theo je mag mee kanoen met me kan je daarna weer lekker eten

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://www.smulweb.nl/recepten/20314/Gefrituurde-champignons

  http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/recept/lasagne-van-champignons-met-truffelsaus.html

  http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R931380/zoete-aardappel-en-broccoli

  http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R457350/romige-zuurkoolschotel-met-shoarmavlees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij de zuurkoolschotel gebruik ik geen rozijnen en champignons eigenlijk nooit wassen, ze slurpen het water op!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Theo,

  Een tijdje niets van je vernomen (en jij vermoedelijk ook niet van mij) maar ik sluit met aan bij de woorden van Belle: ik heb genoten van jouw heerlijke verhaal. "Vermakelijke kost" (niet eetbaar)! Sterkte met het "langer worden" ;-)
  Ook ik reken mijzelf tot het door jou zo goed omschreven "Bourgondische type" en eet ook alles dat mij wordt voorgeschoteld. Dat, in combinatie met inmiddels ruim 4 maanden niet "Quest284-en" heeft voor mij een vergelijkbaar BMI-beeld gegeven. Qua gewicht doen we niet voor elkaar onder alleen ik ben in het gelukkige bezit van 6,8 extra centimeters en kom daarmee uit op een BMI van 28,5. Ja Theo, 28,5, ik wrijf het er nog even in. Ik voel een wedstrijdje aankomen: wie bereikt het eerst de o zo kritische grens van BMI=25? Ga jij de uitdaging aan?

  Groetjes, Robert-Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, Robert, die ga ik wel aan. Ik ga eens uitrekenen wat dat in kilo's is voor mij ... uhhh... ik ga niet verder dan 26!

   Verwijderen
 13. De sportarts zei ooit tegen mij dat overgewicht in combinatie met veel bewegen beter is dan een correct gewicht en stil zitten.
  Hij zei vast nog veel meer, maar deze uitspraak is blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen