donderdag 14 december 2017

17 ton blubber-sneeuw verzet met de velo




Flinke sneeuw afgelopen weekeinde dus een aantal dagen met de auto naar het werk omdat ik wel heb geleerd dat fietsen door de sneeuw met een velomobiel een regelrechte ramp is; de voorwielen lopen vast en de achterwielen slippen door en het kost sowieso heeeel veel energie.
Maar woensdagavond na een paar glazen wijn voelde ik me weer genoeg een held om donderdag de velomobielfiets weer aan te trekken (ik moet me ’s avonds namelijk altijd psychologisch voorbereiden); de wegen en fietspaden zijn weer schoon van de sneeuw door de plotse dooi. Edoch, als ik in alle vroegte vertrek dalen de vlokken weer volumineus naar beneden en de auto’s in de straat lijken allemaal op elkaar. Zo ook is het wegdek bedekt in een laagje blubbersneeuw.


In de verwachting dat bij plus 1 graden de gestrooide wegen en paden wel schoon zouden zijn vertrek ik toch. Nou, niets was minder waar want de sneeuwblubber hield aan tot in Amstelveen …  Toch dapper doorgezet met een snelheid van 20kpu waar ik normaal rond de 33 zit.


Zo ploegend door het witte landschap toch in mijn onderkoelde hoofd een sommetje gemaakt. Een sommetje van “hoeveel blubber zou ik op zo een rit verzetten”?

 Door gebrek aan een papiertje duurde het toch wel 10 kilometer eer dat ik het verbluffende antwoord had .... 17 ton !

 !!


Dan valt mijn snelheid van 20kpu wel mee. Vanavond terug over een schone weg met wat wind in de rug weer lekker 33kpu gereden 😊
Het sommetje:
Ik heb 4 banden van 3,5cm breed, edoch ongeveer 2cm aan de onderzijde (0,02m)
Het laagje blubbersneeuw is meer dan 1.5 cm dik (0,015m).
Ik maak wel gebruik van de bestaande sporen, dus gemiddeld 50% wel door de sneeuw.
Het traject door de sneeuw was 35kilometer.
Mijn banden hebben een geprojecteerd oppervlak in de sneeuw van 0,02m x 0,015m.
Per meter verzet ik per band (in meters) dus 0,02 x 0,015 x 1meter = 0,0003 m3.
x4 banden x 50% x 35 kilometer (35000 meter) = 21M3.

Ik schat dat natte sneeuw 0,8 ton per kuub weegt, dus ik verzet 17 ton sneeuw !!!!


2 opmerkingen: