donderdag 5 mei 2011

SPEEDTEST Strada vs Quest

Ik rij al zo’n 9 maanden met de Strada die me ontzettend goed bevalt, hij past als een handschoen! Echter een week geleden kwam mij een mooie gele Quest op het pad die ik er bij aanschafte om een tijdje te proberen. Ik heb er inmiddels 4 ritten mee gemaakt met totaal ongeveer 300km. En ik moet zeggen, de Quest bevalt ook errug goed !  Wat minder wendbaar maar daarintegen schat ik dat de Quest met dezelfde inspanning ongeveer 3km sneller gaat.
Vanavond reden Cookie Strada en ik weer eens samen naar huis. Gelukkig niet zo een harde tegenwind als eerder deze week, alhoewel de Quest er erg weinig last van had, nog minder dan de Strada.  We concluderen dat de omstandigheden geschikt zijn voor een vergelijkend warenonderzoek, “de uitroltest”:
Vanaf de Hollandse brug rij je zo’n 15 meter (hoogte) naar beneden de polder in over de afstand van ongeveer 1 km. We houden op de brug een snelheid aan van 30km/uur en net na de brug waar het talud gaat dalen laten we de pedalen los. We hebben een klein beetje tegenwind. De Velo’s beginnen even later langzaam te versnellen maar de Quest loopt al snel uit op de Strada. De Strada haalt een aanzienlijke snelheid van 37km/uur. Echter de Quest tikt nog net even de 43,5 km/uur aan. Een significant verschil dus, zeker 6km/uur !!!!!!!!!
Normaal, als we beide de Strada rijden gaan we even snel met deze uitrolproef, zo tussen de 37 en 44km per uur afhankelijk van de temperatuur en de wind. Je kunt aannemen dat de test best wel representatief is.
 Quest Q284 en Strada S048
Hieronder wat  verschillen in de eigenschappen van mijn Quest en Strada:
- de Quest is wat stiller, - de Quest is sneller, - de Quest heeft iets meer bagageruimte
- de Strada is wendbaarder, - de Strada remt veel beter, - de Strada is veel stabieler in de bochten, - dientengevolge ook veel meer spaakbreuk, - door de grotere spoorbreedte waggelt de Strada minder bij het aanzetten, - de Strada is minder zijwindgevoelig, - de Strada komt veel “strakker” uit de mal, - de Strada is van binnen egaal zwart, - de Strada heeft een betere toegang tot de voorwielen, - en bovenal, de Strada is veel mooier !


3 opmerkingen:

 1. Hi Velotejo,
  Je vergelijkt appels met peren en dat is natuurlijk leuk. Wel is de vraag of de beide fietsen identiek zijn uitgerust qua banden, remmen, gewicht van de bestuurders en uitrusting e.d.
  Eerst de remmen. Bij gelijke goed afgestelde remtrommels zou de remweg gelijk moeten zijn. Als je een oudere Quest vergelijkt met een recentere Strada krijg je natuurlijk verschillen. Een nieuwe Quest met 90 mm remtrommels remt eenvoudig tot blokkeren.
  Je stelt dat de Strada minder zijwind gevoelig is. Dat ben ik niet me je eens.
  De Strada heeft een groter deel van de romp voor de voorwielen en een kleiner deel achter het achterwiel. Dit veroorzaakt bij zijwind stuurcorrecties. De Quest heeft een gelijkmatiger deel van de romp voor en achter de wielen. Je voelt wel dat de Quest wordt getroffen door een windvlaag, maar dit levert veel minder stuurcorrecties op.
  De carbon Questen zijn spiegelglad, precies als de Strada's, De oudere glasvezel Questen zijn inderdaad niet mooi. Een kwestie van de mallen te lang gebruiken.
  De Questen waggelen meer dan de Strada. Bij een grotere spoorbreedte natuurlijk logisch. Verrassend is dat mijn superlichte carbon Quest totaal niet waggelt maar volkomen vlak blijft liggen.
  En dan het uiterlijk. Dat is wel heel persoonlijk. Ik heb nu mijn vijfde Quest en vind het nog steeds de mooiste velomobiel die er is. Mijn voorkeur voor de Quest ligt ook en vooral in de snelheid. Bij 45 km/u in de Strada, je moet dan al behoorlijk hard trappen, gaat de Quest 50 km/u.
  Veel plezier met beide topfietsen.
  Groeten,
  Wim Schermer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Theo, Wim,

  Volgens mij vergelijkt Theo geen appels met peren, maar een verse 'Red hot chilli pepper' met een rijpe banaan ;-)

  Op de Strada zitten inderdaad andere banden (Voor twee Schwalbe Marathon plus banden 47-406 en achter de standaard Vredestein Perfect Moirree 54-559), brede velgen en 90mm remmen.

  Bij eerdere uitrol testen (met twee vergelijkbare Strada's) was het verschil meestal niet noemenswaardig, ook niet toen Theo op PM reed en ik op Marathon plus.

  Maar goed; de Quest (zoals 'ie nu is) heeft duidelijk voordelen op mijn Strada op een lange rechte weg tegen de wind in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze strada ziet er mooier uit dan deze quest :) mo

  BeantwoordenVerwijderen