vrijdag 30 september 2016

Wat minder van dit en wat meer van dat


Het jaar van het klussen :-)
 
Dit jaar fiets ik beduidend minder dan andere jaren, mede door het verschuiven van interesses maar ook door een aantal projecten die ik al jaren voor mij uitschuif. Niet stilgezeten dus.

Hier in de polder zakt de grond gestadig, ik denk ongeveer één centimeter per jaar, edoch de woningen staan geheid op een solide zandbank dus komen steeds meer boven het maaiveld te liggen. In de 33 jaar dat ik hier woon heb ik de terrassen en de tuin al enkele malen opgehoogd, de laatste keer is al 13 jaar geleden en het is daarom hoog tijd om de verzakkingen weer eens aan te pakken.
 
De twee schuurtjes die ik 20 jaar geleden heb geplaatst zijn nu ook aan de beurt, dus afgelopen voorjaar de vloer er uit en de krikken onder de fundering en het geheel 25 centimeter omhoog.
 
 
 

De terrassen voor, achter en opzij van de woning kunnen nu ook omhoog (15-20 cm)
zodat de deuren van de schuurtjes ook weer open kunnen. De voorbereiding van de terrassen was een enorme klus maar gelukkig kon ik het straten zelf uitbesteden aan een stratenmaker. Ook vrouwlief Liesbeth steekt haar handen flink uit de mouwen!


Na de zomervakantie zijn we begonnen aan de terrasoverkapping waar ik al 10 jaar plannen voor koester, dit blijkt ook weer een enorm project waar we nu al twee maanden mee bezig zijn. Niet erg, het is leuk werk en we zijn ontzettend trots op het resultaat!

Hieronder wat fotoos van de bouw van de overkapping/veranda.

Afgelopen voorjaar de terrassen vergroot en opgehoogd

fabricage palen en liggers voor de veranda

 betonvoeten ingraven en inwellen

 de bouw van de dragende constructie


 bitumen dak branden bij 30 graden, C pfff

 dakverbinding met de garage

 afwerken van de wanden

 marktplaats-deurtje

 Heeel veel schilderwerk, 3 tot 4 lagen. Liesbeth heeft zich helemaal kunnen uitleven :-)

 Het resultaat !

 

Een volgende stap is het dichtmaken van de tuinzijde met een schuifpui, echter door een ongelukkige val heb ik wat ernstige blessures en zal het kluswerk een paar maanden moeten wachten. We hebben desalniettemin al erg veel plezier van onze veranda!

 

 

 

4 opmerkingen:

 1. Tjé da's nogal wat meer werk dan ik doe tegen de laagte van de tuin; er koffiedik in gooien :-)
  Beterschap man!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi resultaat en wat woon je mooi! Wij zijn erg blij met ons terras met betontegels van 1x1 meter. Deze blijven een beetje drijven. Met kleine steentjes zien we bij de buren allemaal gaten en verzakkingen ontstaan en moeten ze elke 5 jaar opnieuw bestraten. Voor onze schuur hebben we destijds beton laten storten, zodat er een grote betonnen tegel ontstond van 3x3 meter. Zelf de bak gemaakt en dan een betonwagen laten komen om het vol te laten lopen. Ook dit is na 15 jaar nog steeds een prima fundering voor de schuur. Gezet op losse stenen gaat zo'n schuur kraken omdat de ene steen verder wegzakt dan de andere. Nogmaals veel sterkte bij je herstel. Zo te zien heb je voor dit jaar ook wel genoeg gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig zo, met die tuin! Hoop dat je volgend jaar November weer helemaal hersteld bent ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaja, je vrienden, daar moet je het van hebben ........... :-)

  BeantwoordenVerwijderen